Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).

Gerucht: Pentax K-1 II-dslr krijgt pixelshift zonder noodzaak van statief

De Japanse website Nokishita heeft afbeeldingen van de Pentax K-1 II getoond. De blog meldt dat de opvolger van de in 2016 door Ricoh uitgebrachte K-1 binnenkort uitkomt en beschikt over een verbeterde Pixel Shift Resolution-functie waarbij geen statief nodig is.

De Pentax K-1 II-fullframe-dslr is nog niet officieel aangekondigd, maar eerder zijn de specificaties al uitgelekt. Toen werd gemeld dat de Pixel Shift Resolution-functionaliteit zou zijn verbeterd voor het nieuwe model, maar het was nog niet duidelijk op welk vlak.

Volgens het Japanse Nokishita-blog maakt de nieuwe versie van pixelshift het mogelijk om vanuit de hand foto's in hoge resolutie te maken.

Dit zou een aanzienlijke verbetering van de pixelshiftfunctionaliteit kunnen zijn, die net als bij Olympus- en Sony-toestellen tot nu toe eigenlijk alleen scherpe afbeeldingen oplevert bij gebruik van een statief. Om het handheld gebruik van pixelshift mogelijk te maken, wordt geen gebruikgemaakt van de techniek waarbij de sensor steeds een pixel verschuift. De camera zou trillingen detecteren die afkomstig zijn van bijvoorbeeld handbewegingen, en de combinatie van de genomen vier foto's op basis van deze trillingsinformatie analyseren. Het stabilisatiemechanisme kan voor de trillingen compenseren, waardoor een statief niet noodzakelijk zou zijn.

De originele Pentax K-1 maakt met de pixelshiftfunctie vier opnames snel achter elkaar en met behulp van het stabilisatiemechanisme verschuift hij de sensor voor iedere opname steeds één pixel. De bestanden worden gecombineerd tot een foto die voor iedere vastgelegde pixel de kleurinformatie van vier pixels beschikbaar heeft. Dat resulteert in scherpere beelden zonder kleurfouten en met minder ruis.

Eerder waren er al geruchten dat de Pentax K-1 II een acceleratorchip krijgt, die ook in de Pentax KP en K70 zit. Dit zou de ruisonderdrukking verbeteren en het isobereik verhogen naar 819.200 iso. De toevoeging van deze chip en de nieuwe pixelshiftfunctionaliteit lijken de voornaamste vernieuwingen ten opzichte van de originele K-1. Het ontwerp en uiterlijk van de K-1 II zijn op de afbeeldingen ongewijzigd ten opzichte van die van zijn voorganger.

De Pentax K-1 komt volgens Nokishita binnenkort uit en zou vanaf donderdag kunnen worden besteld. Vorige week werd gemeld dat de prijs voor de body van de Pentax K-1 II op tweeduizend dollar uitkomt, wat vergelijkbaar is met de huidige prijs van de originele K-1.

Bron: Tweakers

Labels:

omhoog
489 users have voted.