Hasselblad komt met camera die 400-megapixelfoto's maakt uit zes opnames

Hasselblad heeft de H6D-400c MS aangekondigd. De middenformaatcamera heeft een 100-megapixelsensor, maar met multi-shottechniek, waarbij de sensor zes keer wordt verschoven, kan het toestel 400-megapixelfoto's maken.

De Hasselblad H6D-400c MS is bedoeld voor studio-opnames en reproductiewerk waarbij het onderwerp niet beweegt. De 400-megapixelfoto's worden samengesteld uit zes opnames. Eerst wordt de sensor vier keer precies één pixel verschoven, zodat de volledige kleurinformatie van iedere pixel vastgelegd kan worden. Daarna verschuift de sensor nog twee keer een halve pixel, om de resolutie van het eindresultaat te verhogen. Het resultaat is een 16bit-tifbestand van 2,3GB met afmetingen van 23.200x17.400 pixels.

In de camera zit een mechanisme dat de sensor precies met de juiste hoeveelheid kan laten bewegen. Dergelijke multi-shottechniek wordt ook toegepast in camera's van andere merken, Olympus en Panasonic gebruiken het bijvoorbeeld in hun compacte systeemcamera's. Die fabrikanten gebruiken echter het beeldstabilisatiesysteem van de sensor, in plaats van een mechanisme dat specifiek is gemaakt voor de pixelverschuiving.

Het is ook mogelijk om de camera in een normale stand te gebruiken, dan maakt het toestel 100-megapixelfoto's en is de functionaliteit vergelijkbaar met die van de Hasselblad H6D-100c. De H6D-400c is de opvolger van H5D-200c, dat model had een 50-megapixelsensor en kon door opnames te combineren foto's maken met een 200-megapixelresolutie.

Hasselblad verkoopt de camera vanaf maart en de body kost los 39.999 euro, exclusief btw. De fabrikant gaat de H6D-400c ook zelf verhuren en dat kost zo'n 400 euro per dag.

Youtube

Bron: Tweakers

Labels:

omhoog
265 users have voted.