Super8 Scanner

Heel wat mensen hebben nog de 8mm filmpjes thuis ergens in een doos. En dat terwijl de technologie razend snel verandert. Tijd om ze in te scannen, maar hoe ?

 

 

 

Een tijd terug verscheen er op onze website een gedetailleerde beschrijving van het project van Jeroen. Een oude filmprojector is helemaal omgebouwd geweest om de super8 filmpjes af te spelen en digitaal op te nemen. Je kan alles nog eens herlezen, klik daarvoor HIER.

Er is ook nog interessante info te vinden op deze link : https://reflecta.de

Het project van Jeroen en Luc is gebaseerd op het belichten van de filmstrook met een witte power-LED waarbij het licht eerst gecollimeerd wordt en daarna op een diffuser terecht komt. Aan de andere kant wordt de filmstrook beeld per beeld gefilmd door een mini-cameraatje.

Maar er is ook nog een andere methode, namelijk door de film te projecteren op een lichte diffuser en terug te filmen via een spiegel. Hiervan zijn de volgende twee foto's een mooie illustratie;

foto1
foto2

De beelden worden hierbij gefilmd met een 1920/1080 P camera. E
r is wat korrel te zien, maar dit is waarschijnlijk v.d. film. Soms slechte focus maar dit is ook zo op de film. Soms ook een beetje  overbelichting, maar dit is wellich tnog te verbeteren met manuele instellingen.

Projector : Bolex18-3 duo zat waarschijnlijk al een jaar of 15 in de doos en werkte nog gedeeltelijk. Er is waarschijnlijk een sleepkoppeling versleten, maar ook dit kan wel verholpen worden met een creatieve oplossing.

 

Met dank aan Jean-Paul voor de info.

 

omhoog
360 users have voted.