DaVinci Resolve 12.5

Met meer dan 1000 verbeteringen en 250 nieuwe features, is DaVinci Resolve 12.5 een enorme update voor editing en color correction. En het leuke is: ook nu is er weer een gratis versie te downloaden die nauwelijks functies ontbreekt die wij als filmsceneasten nodig hebben.

Eerst en vooral, de download-link :  https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve
Kies DAVINCI RESOLVE 12.5 - Free - Windows.

DaVinci Systems was een digital cinema bedrijf in Florida, opgericht in 1984. Begin jaren 90 was DaVinci Renaissance een toonaangevend colorrgrading systeem dat toen al krachtige features had zoals Power Windows en Custom Curves. Begin jaren 2000 ging het bijna fout met een bankroet van het moederbedrijf Acterna. Maar in 2003 werd DaVinci Resolve voor het eerst gereleased. Wat later werd er ook een nieuw control panel ontwikkeld. Want color grading wordt door professionals uitgevoerd op een specifiek controle paneel met tracker-balls en ringen.

In 2009 werd DaVinci Systems verkocht aan Blackmagic Design. Sinds enige tijd is er ook een gratis te gebruiken versie van het programma, waardoor het heel snel aan bekendheid wint. Inmiddels is DaVinci Resolve uitgegroeid tot een tool dat naast color grading ook video editing aankan. En wanneer jouw filmproject af is, biedt de tool ook heel wat mogelijkheden om het in het gewenste formaat te exporteren.

Heel wat filmsceneasten verkiezen om met Adobe Premiere en After Effects te werken, omdat ze het al vele jaren gewoon zijn en er ook recentelijk dynamic linking wordt ondersteund. Dat laatste betekent dat tijdens het editeren in Premiere, je een clip of sequentie naar After Effects kan brengen zonder eerst te moeten renderen en terug importeren. Wanneer het nodige in After Effects gedaan is, kan je met één muisklik gewoon terugkeren naar Premiere en heb je onmiddelijk de aangepaste clip vanuit After Effects ter beschikking. Dat is een enorm krachtige feature! Adobe Premiere en After Effects bieden immers ook aheel wat mogelijkheden tot colorgraden. Je zou je dus de vraag kunnen stellen waarom je nog eens een nieuwe tool moet leren.

De filmsceneasten die gewoon de brightness of contrast willen corrigeren en hier of daar een beetje de whitebalance willen bij trekken, raden we aan om niet te beginnen aan DaVinci Resolve als je daar geen nood of behoefte aan hebt. Je zal immers heel wat nieuws moeten leren. Maar voor de doorwinterde filmmakers onder ons die graag eens all-the-way gaan, is dit toch echt wel DE SOFTWARE om te gebruiken. Bovendien kan je vanuit Premiere jouw filmproject exporteren in EDL of XML. Wanneer je die file opent in DaVinci Resolve, wordt jouw filmproject helemaal terug opgebouwd binnen DaVinci Resolve en kan je daar verder doen met color grading. Er zijn dus heel wat mogelijkheden. 

Color Grading is best wel een "métier" zoals dat heet. Het is niet slecht om wat technische achtergrond te hebben om te weten wat je met zo'n programma kan doen en eenmaal je het gebruikt, om te weten wat je nu aan het doen bent. Colorgrading houdt de volgende belangrijke aspecten in:

- de techniek achter de camera en digital video formaten (color subsampling, LUT's, gamma, enz...)
- de functies en bediening van de software DaVinci Resolve (de menu's, de knopjes, enz...)
- de filmische aspecten van kleur in een film (koude kleuren, warme kleuren, de aandacht van de kijker sturen, enz...)

We plannen komend jaar daar onze neus eens wat dieper in te steken. Als er tijd is, zetten we wel een en ander online, zodat iedereen eens eenvoudig mee kan starten.   

Je kan je alvast een beetje opwarmen met de nieuwigheden die in deze nieuwe release te vinden zijn: 

What's new in Blackmagic DaVinci Resolve 12.5 from mozhenko on Vimeo.

Labels:

omhoog
695 users have voted.