Adobe CC 2017

Adobe lanceerde Creative Cloud voor het eerst in oktober 2011. Zopas heeft Adobe op 2 november 2016, Creative Cloud 2017 gereleased. We lijsten kort op wat voor nieuwigheden we mogen verwachten.

 

 


In 2013 kondigde Adobe aan dat vanaf dan alle nieuwe versies beschikbaar zouden komen via de 'Creative Cloud'. Met dit concept introduceerde Adobe het 'software als service'-model. Gebruikers moeten maandelijks betalen en wanneer ze dat niet langer doen, verliezen ze toegang tot de software en tot hun werk dat opgeslagen zit in Adobe specifieke file formats. Maar toch blijft de Adobe software enorm populair. Inmiddels bestaat Adobe uit een complete 'Suite' zoals dat heet, een verzameling software tools die een consistente user-interface en look aanbiedt, zeer intuïtief te gebruiken is en bovendien ook vaak met elkaar genesteld kan werken (Dynamic Link).

Het enige waar Adobe volgens ons een potje heeft van gemaakt, is de transparantie naar software versies. Tot voor kort bestond de Adobe Suite nog uit CC 2015, terwijl we toch al meer dan 10 maanden in 2016 zijn. En nu brengen ze voor het einde van 2016 nog snel CC 2017 uit. Bovendien krijgt elk programma een soort van sub-versie. Zo hadden we tot voor kort in de CC 2015 Suite een After Effects CC 2015.3 v13.8.1 versie.  De nieuwe After Effects versie is nu CC 2017 v14.0.0.

De Adobe CC Suite bevat intussen zoveel tools, waarbij er ook al enkele 'discontinued' zijn, dat een mens er het overzicht bij zou verliezen. Vandaar dat we eens een duidelijke lijst gemaakt hebben van alle tools in CC2017. Let op de officiële afkorting van elke programma in het begin van elke lijn!
De meest relevante tools voor filmmakers staan eerst opgelijst.

Ps - Photoshop: voor het bewerken van foto's en digitaal beeldmateriaal.
Pr - Premiere Pro: een timeline-based video editeer programma. 
Sg - SpeedGrade: een software tool voor professionele colorgrading.
Ae - After Effects: om effecten te genereren voor film- en video producties in postproductie. 
Ch - Character Animator: laat je 2D-personages in real-time bewegen.
Au -  Audition: om muziek en soundtracks te produceren. 
En - Encore: een tool om DVD's te maken met transcoding naar MPEG-2 en Dolby Digital. (gestopt)
Pl - Prelude: om rushes te herbekijken, importeren, selecteren en exporteren. Rough-cut creation!
Sp - Spark: creëer eenvoudig visuele verhalen met een impact en deel ze.
Sy - Story Plus: tools voor het schrijven van scenario's in teamverband, rapportage en planning.
Media Encoder: een tool om media te transcoderen en proxies aan te maken. Werkt samen met Pr en Ae.

Xd - Experience Design: ontwikkelen van userinterfaces voor web en mobile apps.
Fs - Fuse: maak aangepaste 3D-figuren voor Photoshop-projecten.
Br - Bridge: digital asset management tool om al jouw files te organiseren en snel terug te vinden.
Dw - Dreamweaver: om websites te ontwikkelen 
An - Edge Animate: web-development tool met HTML5, javascript en CSS3 opgevolgd door Adobe Animate CC.
An - Animate: computer animation tool voor vector graphics en animatie voor websites, video games,...
Fb - Flash Builder: voor het coderen van Flash-apps en het maken van pakketten voor mobile apps.
Fw - Fireworks: deze tool is beëindigd, alle functies zitten intussen in Photoshop, Illustrator en Edge.
Ai - Illustrator: een vector graphics editor programma.
Ic - InCopy: een professional word processor dat samengaat met Adobe InDesign.
Id - InDesign: desktop publishing software tool voor het maken van posters, flyers, brochures, magazines, kranten en boeken.
Mu - Muse: Een website builder tool zonder de noodzaak om code te schrijven. 
Lr - Photoshop Lightroom: beheren van duizenden foto's en digitale afbeeldingen.

Acrobat Pro DC: om pdf-bestanden te kunnen maken. Deze bestanden kunnen gelezen worden met de gratis Adobe Reader.
ExtendScript Toolkit: script ondersteuning voor batch-processing projecten.
Extension Manager: om extensies op de andere Adobe software zoals Photoshop, Premiere, Prelude enz. te downloaden, installeren en verwijderen.


De belangrijkste trend in de nieuwe releases, is de extra functionaliteit om in teams te kunnen werken op hetzelfde project. Daarnaast heeft Adobe ook de render-tijd gevoelig verbeterd door meer zaken door de GPU te laten renderen (GPU=graphics Processing Unit). Het komt er dus op neer om een stevige grafische kaart te kopen om vlot met Adobe software te kunnen werken in de toekomst. Er wordt namelijk meer dan ooit gebruik gemaakt van CUDA-cores. De grafische processor op jouw grafische kaart bevat namelijk enorm veel kleine processortjes. Voor een nVidia GTX1070 zijn er dat maar liefst 1920!  De processor in jouw PC breekt dan de taken op in honderden deel-taakjes en stuurt commando's en data naar die CUDA-cores. In geen tijd is het resultaat beschikbaar en kan de hoofdprocessor verder werken met het resultaat. De GPU biedt dus a.h.w. één grote co-processor aan. Dat is het geheim achter de snelheid waarmee complexe grafische en video-bewerkingen worden afgehandeld.

Daarnaast zijn er in de software ook tal van kleine handigheidjes toegevoegd die vooral bewerkingen die heel vaak worden gebruikt, optimaliseren. Opvallend voor Premiere; Adobe heeft het werken met ondertitels serieus aangepakt en verbeterd.  In de nieuwe After Effects zit er nu ook een Character Animator CC om te werken met puppets en animatie. Adobe Premiere Pro biedt nu ook een 'Social Publishing Panel' aan waarop je video-realisaties kan publishen op een social platform. Het is duidelijk dat de community rond film maken zich enorm sterk begint af te spelen op internet en daar spelen nu ook software-makers zoals Adobe op in.

Verder zien we dat colorgrading ook een duidelijke trend is, ondersteund door oa. Lumetri Color tools in Premiere. Ook 3D in video/film is een duidelijke trend die al een hele tijd bezig is. Er zit nu een nieuwe 3D rendering engine in After Effects. Ook Virtual Reality is in opmars. Hiermee kan je bijvoorbeeld 360° filmpjes editeren. Youtube ondersteunt intussen ook VR files. Tot slot zitten er in Premiere Pro nu ook tal van verbeterde en nieuwe audio effects. 

De nieuwe CC 2017 Photoshop biedt wat minder nieuwe interessante features voor filmmakers; een zoekfunctie om files terug te vinden in libraries met stockfootage, ondersteuning voor OpenType SVG-fonts en Emoji fonts, verbeterede mask-tools,  wat algemene nieuwe functies of effectjes, verbeterde ondersteuning voor Camera Raw, en Photoshop werkt nu ook samen met een andere tool : Adobe Experience Design CC, dat gebruikt wordt voor de ontwikkelingen van websites en mobile apps. 

En hiermee zijn de belangrijkste dingen vermeld. Geen groot nieuws voor filmmakers dus, behalve wat nieuwe functies hier en daar, wat verbeteringen en optimalisaties. Adobe zet verder in op het 'Cloud-Concept' met oa. ondersteuning voor team-ontwikkeling en gaat mee in enkele nieuwe trends zoals VR. Het is ook duidelijk dat Adobe bij elke belangrijke release niet bang is om bepaalde programma's te stoppen en de "CC Suite" verder te optimaliseren door functies/tools te integreren in andere software pakketten.     

 

 

Labels:

omhoog
510 users have voted.