Sound Tips

Professionele filmmakers weten hoe belangrijk geluid bij een film is. De beeldkwaliteit is ook belangrijk, maar het geluid wordt meestal sterk onderschat. Bijhorend filmpje geeft heel wat nuttige tips !

 

Naast een goeie geluidsopname, moet je ook een goeie geluidsmontage doen ! Daar valt ook een en ander over te vertellen. Men spreekt soms ook over "sound design".

 

Onderstaand filmpje is van Simon Cade, een jonge kerel die vaak heel relevante topics aanbrengt en die eenvoudig uitlegt.
Het meest opvallend in zijn filmpje, is de post-scene waarbij je eerst de echte geluidsopname hoort en daarna dezelfde scene maar met een geluidstrack dat zelf terug opgebouwd is. Je merkt meteen dat het veel filmischer klinkt !

En nog eentje van Simon om het af te leren.
Een zéér interessante tip is de volgende : om dialogen mooi te doen uitkomen op achtergrondgeluid of muziek, moet je een equalizing-functie toepassen op dat achtergrondgeluid of muziek en daarvan de frekwenties rond 400Hz tot 1kHz wat naar beneden brengen. Op die manier klinkt het niet echt stiller, maar zal het minder 'vechten' met de dialoog die zich typisch rond frequenties van 400Hz-1kHz afspelen.

Probeer het gewoon uit en tune de instellingen tot je het gewenste resultaat bekomt.

 

Meer tips zijn op deze link te vinden : http://dslrguide.tv/sound-design-tips/

Labels:

omhoog
528 users have voted.