Stap 5: de 8mm film “inscannen”

Nu hebben we alles gebouwd dat we nodig hebben om de 8mm film “in te scannen”, zoals een dure film-scanner doet: beeldje voor beeldje inscannen en omzetten in een digitale foto.

Professionele filmscanners zetten dit om naar 12-bit of misschien zelfs 16-bit kleurdiepte beelden, bijvoorbeeld in DPX formaat (zie google).

Wij zijn tevreden met kleinere JPG files ;-)

Ondanks dat we de lampsterkte verminderd hebben van 150W naar 20W en een diffusor toegevoegd hebben, komt er nog steeds héél veel licht uit de projector.  We stellen de DV camera in op z’n kleinste diafragma (goed voor de dieptescherpte!), en een manuele belichtingstijd van 1/350s.  We zorgen er vooral voor, dat zelfs in de filmpassages met het meeste licht, de DV camera nooit overbelicht wordt.  Want, 8mm film heeft nog altijd een véél groter dynamisch bereik dan hedendaagse digitale videocamera’s...

Ideetje: als we héél veel tijd hebben, kunnen we de film misschien 2 maal of meerdere malen “inscannen”, met verschillende sluitertijden, zodat we ook voor de meer donkere passages beter het dynamisch bereik van onze DV camera gebruiken?

 

Eenmaal alles ingesteld, en de camera perfect gepositioneerd is: de projector laten draaien, en de DirectShow software die we geschreven hebben, z’n werk laten doen.  De harde schijf vult zich met JPG files ;-)