Stap 1: beeldweergave vertragen

De oude Super8-filmprojector moet dus aangepast worden, zodat hij:

  • De beeldjes vertraagd weergeeft, aan ongeveer 5 beeldjes per seconde
  • De lens moet verwijderd worden, zodat de DV camera rechtstreeks een macro-opname kan maken van de pellicule
  • De lamp moet aangepast worden: in plaats van een hoge lichtsterkte voor projectie via lenzen, hebben we nu een egale witte backlight nodig voor de pellicule, met een lagere lichtsterkte
  • De “vlinder” moet aangepast worden: we willen geen 3 lichtflitsen per beeld.  Het beeldje moet egaal verlicht worden gedurende ongeveer 1/5 seconde.

Om dit te verwezenlijken, hebben we een oude meccano-knutseldoos van zolder gehaald.  Daarin zitten wieltjes, assen, tandwieltjes, en veel metalen stukjes om mee te knutselen...

De projector beschikt over een manuele draaiknop aan de achterkant, waarmee je manueel de hoofdas van de projector kan verdraaien.  Wellicht om beeld voor beeld de film te kunnen vooruit- en achteruitspoelen.  Dit lijkt het ideale punt, om de projector aan een lagere snelheid aan te drijven.

Een eerste poging, om een andere motor (van een oude platenspeler) te gebruiken om de projector aan te drijven, is mislukt: die platenspeler-motor is bijlange niet sterk genoeg om de mechaniek van de projector aan te drijven.

Bijgevolg, maar één mogelijkheid: de synchrone motor van de projector zelf hergebruiken.

De motor elektrisch vertragen is bijna niet te doen – daarvoor zouden we een 220V voeding met variabele frekwentie moeten bouwen... Daaraan heb ik me niet gewaagd.

Blijft dus over: mechanisch vertragen.  Ik heb de motor en het koppelmechanisme volledig uitgebouwd, en naast de projector gemonteerd met wat meccano-bouwstukken.  Vervolgens wat gebricoleerd met de assen, tandwieltjes en aandrijvwieltjes uit de meccano-bouwdoos, om de gewenste vertraging te bekomen.  En het is snel duidelijk: deze motor is wel sterk genoeg voor de aandrijving.

 

Grootste uitdaging was om de koppeling met de controleknop (vooruit/achteruit spelen en spoelen) terug te herstellen.  Aangezien de motor en de aandrijfkoppeling nu volledig naast de projector gemonteerd is, moet deze controlekoppeling serieus uitgelengd worden...  Maar na wat bricoleren, heb ik dit ook werkende gekregen.