Foutmelding

 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).

Jaarverslag 2009

Activiteiten die hebben plaats gevonden in 2009:

16 januari 2009:

 • Algemene ledenvergadering
 • het potentiëel nieuw bestuur stelt de agenda 2009 voor aan de leden
 • nieuwjaarsreceptie

13 februari 2009:

 • Johan Debonnet toont en bespreekt 2 eigen kortfilms: een toeristische film over Ieper en een presentatiefilmpje over een bevriend hotel: http://www.ambrosiahotel.be/
 • Joël Maelfeyt trakteert met een gepersonaliseerde kleurrijke taart n.a.v. zijn afscheid als 4 jaar voorzitter van ViewIt Kortrijk wegens brugpensioen
 • nieuw bestuur vanaf nu in functie (lijst officieel naar WEVAC en CvB op 26 maart 2009))

13 maart 2009:
via en samen met Chris Verbeure geeft professioneel cameraman Thomas een opleiding "Cameravoering" in voorbereiding op een workshop in april 2009

10 en 11 april 2009: workshop "cameravoering in de praktijk"
Oefening op cameravoering.

Onze eerste workshop had als bedoeling de cameravoering onder de knie te krijgen.
Dit bestaat uit de volgende topics :

- camera positie
- kadrage
- camera beweging

Tijdens de oefening was het belangrijk rekening te houden hoe je het best de camera vasthield, waar ga je het best ging staan en vanuit welk oogpunt je het best filmt om het gewenste resultaat te bereiken.
Deze Workshop is zeer leerrijk geweest voor de ganse groep.

 • Vrijdag 10 april:
  16u15: Nonkel ViewIt bespreekt:
  - split screen gebruiken in Adobe Premiere (Elements)
  - audio mixen bij een film: verhouding tussen commentaarstem en achtergrondmuziek
  16u45: Inleiding WORKSHOP 1: CAMERAVOERING IN DE PRAKTIJK
  17u15: Uitwerken opdracht in groepjes.
 • Zaterdag 11 april:
  9u: filmen, cameravoering, in groepjes: opnames voor kortfilmpje "Het Toilet"
  10u30: monteren van het gefilmde materiaal

Vrijdag 15 mei:

 • Jacquie Gelein toont 2 versies van eigen film "Stille krachten"
 • korte workshop rond "Het Toilet"-kortfilmpje
 • Chris demonstreert EDIUS. Dit werd vorig jaar al eerder door Elie Declerq zeer mooi uitgelegd. De demonstratie toont aan dat EDIUS niet moeilijker is dan elk andere montage software. Meer nog, het voorziet tevens in uitzonderlijk goede technische ondersteuning : het werkt zeer vlot, zelfs in full HD, laat toe om verschillende sequences te nestelen in een montage en alle footage handig te organiseren in bins. Het resultaat kan omgezet worden naar verschillende formaten, zoals DVD of Blu-Ray, maar eveneens QuickTime movie of andere web-formaten.

Vrijdag 19 juni:

 • André De Clercq en Guido Depraetere over "Van (AVCHD) camera over PC tot Blu-Ray"
 • bekijken montages "Het Toilet" van respectievelijk Chris Verbeure en Johan Weymeis)
  André heeft hiervoor zelfs een prachtige tutorial opgenomen op DVD. Het is duidelijk dat AVCHD een volwaardige opvolger is van HDV. De CODEC vraagt iets rekenkracht van de PC, maar de technologie evolueert zo snel, dat dit weldra geen probleem meer zal zijn, zelfs niet op een laptop.

Vrijdag 10 juli:
Toch nog een laatste vergadering vooraleer we allemaal met zomerverlof gaan. In deze vergadering krijgen we nog een overzicht met allerhande tips aan aanwijzingen om straks mooie vakantiefilmpjes te maken.

Tevens vroegen velen zich af hoe die leuke generiekjes in het programma Villa Vanthilt nu eigenlijk worden gemaakt. Het geheim zit hem namelijk in de TILT-SHIFT LENS en de STOP-MOTION. Samen levert dit een erg leuke miniatuur-look op.

Vrijdag 18 september:
Vanaf dit jaar starten we ons nieuw werkjaar zoals de meeste andere video clubs
. Op die manier hebben we netjes op tijd onze lijst en inschrijvingen van de ViewIt leden en de mensen die zich willen aansluiten bij WEVAC. Daarnaast starten we een tutorial Adobe After Effects op onze ViewIt PC die voorzien is van het volledige Adobe pakket. Vermits de meeste mensen het niet direct zien zitten om de boeken in te studeren die erbij zitten, organiseren we enkele tutorials en workshops, want de interesse in After Effects begint snel toe te nemen.

Jeroen brengt vandaag een demonstratie, eigenlijk een soort gedetailleerde tutorial, over Adobe After Effects. Het blijkt al snel dat dit een soort Photoshop is met een tijdslijn, of een Adobe Premiere met verschillende layers, je kiest zelf maar. Alle eigenschappen van layers, objecten en effects zijn animeerbaar door middel van "keys". Na de demonstratie zijn ze allemaal klaar om de volgende keer zelf aan de slag te gaan en enkele oefeningen te maken.

Vrijdag 16 oktober:

In deze vergadering, kan iedereen de oefeningen maken die de vorige keer getoond zijn. Daarvoor hebben we onze club-computer ter beschikking en een paar laptops waarop de After Effects trial version is geinstalleerd. Ideaal om kennis te maken met deze software. Zo vindt iedereen ook eens de weg naar deze software en is de kans zeer groot dat we binnenkort ook updaten op onze club-computer.

Vrijdag 20 november: "Van idee naar beeldtaal"
Vandaag hebben we een externe spreker op bezoek, Olivier Grenelle, die ons een cursus komt geven in het kader van kwaliteitsbegeleiding vergoed door het CvB. Onderwerp is "Van idee naar Filmtaal". Olivier weet de ganse zaal te boeien met een techniek om informatie en ideëen zo te verwerken, dat je eigen VISIE tot zijn recht komt. Want een film zonder visie, krijgt nooit de gewenste appreciatie. Daarom is het belangrijk om hier goed aan te werken en de juiste structuur in de film te krijgen. De cursus werd afgerond met een projectie van de film "Blind" die aan de hand van deze techniek ooit werd gemaakt. We bedanken hierbij nogmaals Olivier voor zijn vakkundige uitleg en de zeer interessante avond die we hebben gehad.

11 december 2009:

 • Chris Verbeure geeft uitleg over de nieuwe ViewIt-website
 • Jeroen Debonnet geeft toelichting bij de nieuwe CvB-SABAM-afspraken ivm gebruik muziek
 • bekijken filmpjes Jeroen Debonnets skivakantie, Chris&Thomas over Brandweer Roeselare, Jacquie Gelein "Stille krachten"