(Super)8mm film kwalitatief overnemen op DVD

Deze uitdaging is al verschillende keren ter sprake gekomen op onze ViewIt vergaderingen:
Hoe kan je, met goede kwaliteit, je oude 8mm film meesterwerkjes overnemen op een hedendaagse DVD?

 

Verschillende bedrijven en zelfverklaarde expert-hobbyisten  bieden via internet aan om dit voor jou te doen, maar de kwaliteit is niet altijd gegarandeerd, en de kosten kunnen redelijk hoog oplopen, zeker als je heel wat film te converteren hebt.

Als je zelf aan de slag gaat, loop je ook snel tegen een paar problemen aan.

Ikzelf heb nooit met Super8 gefilmd, maar mijn vader heeft een heel archief van mooie, gemonteerde filmpjes die dateren uit mijn kindertijd (en daarvoor).  We deden dan ook al een paar keer een poging om die waardevolle archiefbeelden te bewaren: eerst op vhs, later op dvd.  Maar nog nooit bekwamen we een resultaat dat kwalitatief echt bevredigend was.

Met de tools die we vandaag ter beschikking hebben (digitale video, videoprocessing op de PC, After Effects, ...) lijkt het ons daarom nu het moment om deze uitdaging eens "serieus" aan te gaan: zo goed als wij, film-enthousiastelingen èn ingenieurs, vandaag kunnen, Super8 film overnemen op een hedendaagse digitale drager (bijvoorbeeld DVD, of een H264 videoclip, of YouTube, ...)

Het lijkt me dan ook leuk om op de ViewIt website onze ervaringen te delen.  Bovendien zijn we zeer geïnteresseerd wat onze videoclub collega's ons kunnen leren!  Alle commentaar is heel welkom!  Gebruik gerust de commentaarvelden onder de artikels.

Om meer te weten hoe we dit project gaan aanpakken, klik op de links hieronder van de verschillende fasen.

Reacties

afbeelding van andre

Gefeliciteerd met je project Jeroen. Als ik er zo over nadenk dan zou een alternatief inscan systeem ook kunnen gerealiseerd worden met een foto camera.Via een wired remote control en en het akoestisch signaal zou je 5 foto's per secande kunnen nemen (veel toestellen hebben tegenwoordig een hogere continue trigger frequentie , zelfs met een gemiddelde SD kaart als de ingestelde resolutie niet te hoog moet zijn). Die jpegs zou je dan in stop motion mode in een NLE kunnen inbrengen, waarbij je bij een 50 p project setting elke jpeg 3 frames laat duren (=~ 17 refreshes/sec @50p)

Edit: evtl 1 frame per foto op de tijdlijn en 3 maal vertragen met twixtor of ReSpeedr. Dit  zou minder schokkerigheid (film judder) geven.

P.S.Bij de meeste fotocams volstaat het om de top pin van de mini jack kortstondig te aarden (bv via een fet transistor die door Uw audio signaal wordt gestuurd.)

omhoog
170 users have voted.