Nieuwe Sony 4K Camera

Er zijn weer heel wat dingen gebeurd dit jaar op vlak van nieuwe camera's. De markt wordt onder andere gepusht door 4K. We hadden gehoopt wat meer 'betaalbare' versies te zien komen, maar heel wat nieuwigheden spelen zich toch in het >5K segment af.

 

 

Sony's populaire 4K camera was de PXW-FS7. Een vrij grote camera uit het professionele segment. Intussen is ook de a7s en de a7s II uitgekomen, maar nu is er de aantrekkelijke PXW-FS5 die het beste heeft van de FS7 in een zeer handig compact formaat !

PXW-FS7 : http://www.sony.co.uk/pro/product/PXW-FS7/

Deze camera, zonder lens, heeft een richtprijs van 7000 euro. Met lens wordt dat al snel 10.000 euro, wat toch ontbetaalbaar wordt voor vele amateur-cineasten. Je hebt hiermee wel een 4K camera met een full size 35mm Exmor CMOS sensor binnen de XDCAM-serie van Sony. Je kan ook tot 180fps filmen, om achteraf prachtige slow-motion te bekomen zonder te moeten interpoleren dmv plug-ins.

PXW-FS5 : http://www.sony.co.uk/pro/product/broadcast-products-camcorders-xdcam/pxw-fs5/overview/

De richtprijs van deze camera is 4795 euro (zonder lens),  5295 euro met lens. Voor een 4K camera met 35mm Exmor Sensor !!  Je kan de technische specifikaties hier vinden.

 

Het speciale aan deze camera is het feit dat er near-cinema-quality camera's beschikbaar beginnen te komen voor een budget van 5000 euro. In het Engels noemt met zoiets 'mind-blowing'.

 

Al dat mooie speelgoed is wel leuk om te volgen, maar voor video-amateurs blijft een dergelijke investering toch een ver-van-mijn-bed-show.
We lijsten dus hierbij ook nog enkele camera's op met zéér goede prestaties en met toch min of meer betaalbare prijzen.

Eén de betaalbare kwaliteitscamera's zijn momenteel deze :

Sony PXW-X70 met een richtprijs van 2500 euro.  Deze camera kan opnemen in AVCHD en XAVC . Daarin is de XAVC 1920x1080 @ 50p met datarate van 50Mbps wel héél interessant !
De sensor is een 1inch Exmor R CMOS type.

Een iets goedkopere versie van de PXW-X70 is de nieuwe Sony HXR-NX100 voor ongeveer 2000 euro. Deze camera heeft eveneens de type 1.0 Exmor R back-illuminated CMOS sensor.

Sony PMW-100 met een richtprijs van 3250 euro. Deze camera heeft een 1/3inch CMOS sensor en neemt op met de XDCAM 422 MPEG-2 codec op 50Mbit/s. Helaas ziet het ernaar uit dat deze camera ook al gediscontinued is. Die wordt opgevolgd door de Sony PXW-X160. Een camera met 3 1/3" sensoren. De prijs hiervan situeert zich ergens rond 4400 euro.

Conclusie : de HDV en DVCAM camera's zijn intussen zo goed als helemaal uit de markt gerangeerd. 4K is in opmars samen met nieuwe codecs (zoals XAVC dat gebaseerd is op h.264 met 4:2:2 chroma subsampling capabilities). Verder zien we positieve evoluties op vlak van sensoren, maar wel traag. Het is immers al weer van in 2008 dat Sony zijn Exmor R back-illuminated sensoren aankondigde. Maar doordat er in het professionele segement een sterke vraag is voor 35mm sensoren, zien we wel wat mooie producten op dat vlak gelanceerd worden. We zien helaas wel een beetje hetzelfde als in de automarkt gebeuren ; de opvolger van een bepaald type camera situeert zich telkens een stapje hoger in de productreeks, maar is ook telkens weer duurder. En onderaan de productreeks schuiven af en toe nieuwe budgetvriendelijke types in, maar die worden natuurlijk slimweg beperkt in features om de duurdere types aantrekkelijk te houden. 

 

 

 

Labels:

omhoog
877 users have voted.

Reacties

afbeelding van andre

Voor de UHD liefhebbers is er sinds enkele tijd de Sony FDR AX100 (<2K euro) en de AX 33 (<1K euro). Vooral deze laatste die aan 100Mbps filmt in XAVC-S en een stabilisatie heeft die geen enkele andere cam kan evenaren, is een perfect toestel  voor huis tuin en keuken gebruik...en veel meer. Ik deed voldoende testen met die cam en mocht mijn camcorder morgen defect zijn, dan was dit mijn keuze, ook voor HD. Nog belangrijk om weten: cams beneden de 4k euro filmen max aan 25p als het over UHD gaat.  Dit kan bij snelle bewegingen en korte sluitertijden wat judder veroorzaken. Alleen al voor de 25 prachtige  8Mpix  foto's die je ter beschikking hebt, is die cam al te overwegen. Voor een review, zie hieronder

 https://www.youtube.com/watch?v=cStpOehPfag

 

omhoog
225 users have voted.
afbeelding van chris

Die Sony FDR 1X100 heeft al een 62mm lens ! Da's echt vrij groot voor zo'n compacte camera (goed voor veel licht). 
Maar geef toe, de nieuwe camera's komen toch echt sneller uit dan onze spaarrekening kan volgen. Al dat mooi speelgoed, het is soms verwateren. En het is zo verraderlijk, de dingen zijn meestal wel allemaal betaalbaar, maar als je alles van een  volledige uitzet begint samen te tellen, verschiet een mens toch even. En wanneer je dan eindelijk die mooie camera beet hebt, is ie een paar jaar later bijna helemaal uitgerangeerd  wat technische specs en features betreft. Gelukkig zal HD nog wel enkele jaren meegaan. André, bedankt voor de interessante aanvulling !  

omhoog
232 users have voted.