Introduction to Cinema 4D

Binnen de communities die de laatste jaren ontstaan zijn in de wereld van animated graphics en 3D, wordt Cinema 4D naast 3DS MAX heel veel gebruikt. Intussen is versie 15 op de markt gekomen. Een van de namen die je voortdurend terug tegenkomt is Greyscalegorilla, ontstaan als blog van Nick Campbell en intussen uitgegroeid tot een bedrijfje dat training verzorgd voor 3D en Motion Graphics. Tijd om eens een kijkje te nemen.

 

Maxon is een bedrijf dat 3D software ontwikkelt met headquarters in Duitsland (Friedrichsdorf) en aanwezigheid in heel wat andere landen zoals US, OK, Japan, Frankrijk en Singapore. Ze zijn ergens halverwege de jaren 80 gestart en op vandaag behoren ze tot een van de wereldleiders op vlak van 3D software. Je hoort toch af en toe gebruikers zeggen dat de leercurve voor Cinema 4D veel gemakkelijker is dan voor 3D Studio MAX van Autodesk.

Intussen heeft Adobe ook een volledige nieuwe Suite uitgebracht die Cloud-based is : Adobe CC. Deze opvolger van Adobe CS6, heeft enkele belangrijke veranderingen door gevoerd :

1. De software kan niet meer gekocht worden, maar die wordt nu 'gehuurd'. Daarvoor zijn er heel wat formules mogelijk, waaronder een licentie aan vragen voor enkele maanden.

2. Je kan nu een account aanmaken bij Adobe, waarmee je opslag-plaats krijgt op de servers van Adobe, 'de cloud' genoemd. Het opslaan van je projecten gebeurt dan niet meer lokaal op de harddisk van je PC, maar via internet op de servers van Adobe. Dit vergemakkelijkt het uitwisselen van projectfiles en resultaten met 'klanten' en 'medewerkers'.

3. Adobe After Effects heeft nu een Cinema 4D Lite aan boord en software die de verbinding vormt tussen After Effects en Cinema 4D. Als je over een volwaardige licentie van C4D beschikt, dan wordt uiteraard die versie binnen After Effects gebruikt. Zo kan je dan in C4D een titel in 3D maken, met bijvoorbeeld een roestig ijzer-materiaal en mooi zijwaarts belicht. Je swapt naar After Effects, en je titel komt onmiddelijk ter beschikking, in 3D, op de time-line van je After Effects project. Je kan dan heel eenvoudig tussen de twee schakelen om aanpassingen te maken, zonder het project telkens volledig te moeten renderen en saven en importeren.

Voor mensen die Cinema 4D willen verkennen, dan kan dat perfect met het downloaden van een trail-versie via deze link
Voor diegene die de nieuwe Adobe CC willen verkenne, dan kunnen trials gedownload worden via deze link.

En nu komt het : GreyScale Gorilla heeft een set tutorials online staan, die de perfecte start zijn voor diegene die iets met Cinema 4D willen doen !

Klik op deze link en scroll naar beneden op de pagina tot je "Lessons" ziet staan. Let wel het is mogelijk dat de video-filmpjes niet opstarten als je erop klikt met internet explorer. Maar met Chrome lukt het perfect !!

 

Labels:

omhoog
722 users have voted.

Reacties

afbeelding van jeroen

Wow, Chris, daar krijg ik zin in! Prachtige website. Deze tutorials komen op mijn todo-lijstje! Cinema 4D ziet er inderdaad een heel waardig alternatief uit voor 3DSMax. Merci voor de links!
omhoog
232 users have voted.