Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/a/7/9/viewit.be/httpd.www/includes/common.inc).

Een nieuwe PC voor Video Montage

Bijna niemand volgt de ontwikkeling van PC materiaal op de voet. Logisch dat je dan ook totaal niet weet welke PC je nu precies nodig hebt om vlot HD te kunnen monteren, als je eens een nieuwe wilt kopen.

In deze topic krijg je wat tips van ons.

De belangrijkste ingredienten voor een vlotte PC om HD te monteren zijn : een straffe processor, voldoende geheugen, een stevige grafische kaart, een goeie PC muis, en een optimale installatie.

Het is eenvoudig, de straffe processor moet je momenteel gaan zoeken bij de Core i7 processoren. Alleen is Core i7 een familie van verschillende types, die allemaal een code-naam hebben. Zo kwam begin 2011, binnen de familie van Core i7 processoren, de Sandy Bridge uit. Iets later werd dat de Sandy Bridge-E. In mei vorig jaar kwamen de Ivy Bridge processoren uit en momenteel staat een nieuw type aangekondigd om binnenkort uit te komen, nl. de Haswell. Met andere woorden, je moet vandaag de Ivy Bridge hebben Wink.  Binnen de Ivy Bridge processoren hebben we dan verschillende types van middelmatige prestatie tot top-prestatie, of in andere woorden, van goedkoop tot duur. In vaktermen heet dat 'van mainstream tot performance', en dan heb je ook nog de top van de top, 'extreme of high-end' genoemd. Momenteel is de 3770K, 3.4GHz de 'sweet spot' binnen de Performance reeks. Dat betekent : veel processor-prestatie in verhouding met de prijs.
Heel wat applicaties, oa. Edius, maken vollop gebruik van alle cores (reken-eenheden binnen een processor). Meer cores maakt weldegelijk een verschil. De Core i7 3770K is een Quad-Core (4 reken-eenheden). Elke core op zich kan twee taken tegelijk uitvoeren, wat men Hyper-threading noemt. M.a.w. die processor kan tot 8 threads (taken) tegelijk uitvoeren. Binnen de Ivy Bridge reeks, is er maar één processor, nl. de 4960X, die 6 cores heeft. De prijs ervan zit rond de 1000 euro !!  De enige 6 core processoren die momenteel betaalbaar zijn, zitten in de vorige Sandy-Bridge E reeks. De 3930K en de 3960X. prijzen zijn respectievelijk 550 euro en 900 euro. En dit allemaal tegenover een prijs van 314 euro voor de 3770K processor. Laat ons zeggen dat de 3930K soms ruim 20% sneller is dan de 3770K omwille van zijn 6 cores, maar de nieuwere 3770K heeft functies aan boord (quick-sync) die dan weer sneller video kunnen encoderen. Het hangt dus ook een beetje af van je andere applicaties aan wat je nu best de voorkeur geeft.

Geheugen : 16 Gbyte DDR3 geheugen is een perfecte configuratie om vlot te werken. Liefhebbers van After Effects kunnen 32 GByte steken zodat ze een grotere RAM-preview hebben.

Grafische kaart : nVidia is zeker een interessante keuze omwille van CUDA. Een tijd terug is nVidia begonnen met hun grafische processoren zo te ontwikkelen dat applicaties zoals Adobe Premiere, After Effects en andere, grafische delen van de programma code niet door de gewone processor moeten laten berekenen, maar dat dit naar de grafische processor sturen, waar dit door de CUDA-cores verder afgehandeld wordt. Die nieuwe grafische processoren zitten namelijk vol met reken-kernen die allemaal tegelijk berekeningen kunnen uitvoeren. Het resultaat is een zeer efficiente processing van grafische functies en dus een enorme toename van de processing-power in je PC. nVidia GeForce GTX 650 en 660 zijn zeer budget vriendelijke grafische kaarten met heel wat rekenvermogen aan boord. Mag het iets meer kosten, dan is een GTX 670 of 680 zeker een aanrader. De prijzen-curve is wel steil : de 650 kost 160 euro, de 660 - 210 euro, de 670 - 400 euro en de 680 - 550 euro. Een nVidia GeForce grafische kaart is niet alleen interessant omwille van de CUDA ondersteuning, maarvooral omwille van de vlotheid waarmee de schermopbouw gebeurt op je computer. Iets dat absoluut ten goede komt wanneer je met complexe programma's werkt zoals Adobe, Edius, enz ... Wees dus niet te spaarzaam op dit component.

PC muis : de ervaring leert dat zeer goedkope PC muizen zeer plastiekerig aanvoelen, amper 15 gram wegen en vaak schiet het cursor pijltje alle kanten op omdat een effen ondergrond helemaal niet goed wordt gedetecteerd. Ook de vorm van de muis is belangrijk. Als video amateur werk je al snel een paar uur na mekaar. Bij goedkope muizen is de vorm zo minimaal, dat de ergonomie zeker te wensen overlaat. Onze voorkeur gaat uit naar een goeie Logitech PC-muis waar je hand gemakkelijk kan op rusten. Video Montage maakt zeer intensief gebruik van de PC-muis als interface, koop dus een goeie kwaliteit !

Waarom is de harddisk niet in het vorig lijstje op genomen ? Wel, de meeste harddisks vandaag zijn zo snel geworden, en zo goedkoop, dat een slechte harddisk kopen al een prestatie is. Voor diegenen voor wie het toch wat sneller mag ; kies voor de C-drive een SSD. Dat staat voor Solid State Disk. In zo'n 'harddisk' zit helemaal geen harddisk meer, maar een hoop geheugen-chips. Geen motor meer, geen schijven, geen tikkende koppen. Snel en stil. Corsair, Samsung, Intel en OCZ zijn hier de grote spelers. Normaal kom je toe met een 128 Gigabyte SSD, maar als je toch heel wat applicaties wilt installeren is een 256 GB aan te raden. Je voelt gegarandeerd het verschil in opstart-tijd van Windows en je applicaties ! En by-the-way, hou je software op de C-drive en zet je video op de D-Drive. Niet door mekaar. Je vervuilt alleen maar je operating systeem.

Conclusie : de huidige technologie is een droom voor video amateurs. Voor een budget < 1500 euro heb je een stevige desktop PC waar je vlot HD video kunt op monteren. Onze suggestie voor een compleet systeem vind je hier in onderstaand lijstje :

Moederbord : ASUS P8Z77-V LX
Grafische kaart : ASUS GTX650 Ti-AG
Processor : Intel Core i7-3770K 3.4GHz
Memory : Kingston KVR16N11/8(2 x 8 Gb)
Power Supply : Corsair HX650
DVD Burner/Player : LG GH24NS95
Case : Corsair Carbide 300R
Keyboard : Logitech Illuminated keyboard
Muis : Logitech Corded Mouse M500
OS : Windows 7 Home Premium 64-bit
Harde Schijf : WD 1TB Black
Extra : FireWire IEEE1394

Totaal budget : ongeveer 1400 euro.

Bijkomende suggesties :
Wanneer je een 3930K processor kiest (6-cores) moet je ook een ander moederbord hebben. De ene processor is een Socket1155 processor, de ander een Socket2011. Met andere woorden ; ze hebben verschillende voetjes. Voor de 3930K is een Asus P9X79 PRO moederbord een goeie keuze.

Je kan ook een Blu-Ray burner/player laten monteren in je nieuwe PC. Daarvoor is LG een goeie keuze. Ook Plextor is een prima merk.

Case : Kies vooral een PC-kast die goed geventileerd en stil is.

OS : De meeste nieuwe PC's worden nu aangeboden met Windows 8. Heel wat PC-gebruikers klagen steen en been over Windows 8. We begrijpen niet wat Microsoft heeft uitgespookt. Het nieuwe operating ssysteem heeft een totaal andere look and feel. Heel wat zaken moet je nu op een andere manier doen. Vraag eventueel bij je PC-handelaar of je het eens kan zien en proberen. You love it, or you hate it. Maar als het nog kan, laat je best nog Windows 7 Home Premium 64-bit installeren.

Harde schijf : Een ideal combinatie is een SSD van 128 GB voor je C-drive en een 3TB voor je D-drive (data). Hou er rekening mee, als je van plan bent later je PC nog uit te breiden met één of meerdere harde schijven, dan kies je nu al beter een iets zwaardere power-supply, namelijk de HX750. Een beetje overschot op de voeding is nooit een slecht idee.

Wat de installatie betreft van je PC : soms wordt een standaard image snel op je nieuwe PC gecopieerd (een soort standaard installatie van Windows met wat basis applicaties) en worden er daarover nog snel enkele drivers geinstalleerd. Jawel, je PC zal correct werken, maar of de installatie ook op die manier op en top staat, is een andere zaak. Ons advies : als je een beetje PC-ervaring hebt en je kan er de tijd voor nemen, herinstalleer je PC dan volledig opnieuw. Download eerst de nieuwste versie alle drivers (Asus website voor je moederbord, nVidia-drivers voor je grafische kaart,  enz...). Het is namelijk best mogelijk dat bij je PC nog schijfjes zitten met drivers van enkele maanden terug. Op die manier mis je bugfixes en optimalisaties die intussen al uitgekomen zijn. Tenslotte is het ook aan te raden om alle updates van Windows binnen te halen en een goeie anti-virus te installeren. AVAST en AVG free antivirus zijn prima. Je kan dit aanvullen met de gratis versie van Malwarebytes, die je PC ook beschermd tegen trojans. Tot slot kan je je PC in prima conditie houden met de gratis tool CCleaner. Alle onnodige tempory files worden opgekuisd, je kan zelfs het register laten scannen voor fouten en laten corrigeren.

Nog een laatste tip : vermijd de kant-en-klare systemen. Dat zijn best wel goeie PC's, maar : 1. Het gaat meestal om 'mooie' computers die geoptimaliseerd zijn voor KOST (lees winst voor de PC-fabrikant)  2. Er zitten vaak componenten in die afwijken van de standaard modellen. Dat betekent dat je de drivers niet kan vinden op internet en je dus volledig afhankelijk bent van de installatie-DVD die het merk erbij levert !!  3. Kant-en-klare PC's staan bomvol reklame-software. Trail-versies, tijdelijke versies en versies die je voortdurend komen lastig vallen om 'te kopen'. Als je 'nee' antwoordt, blijft al die rommel wel op je PC staan natuurlijk, waardoor je PC niet zuiver en optimaal staat.  4. De merknaam plaatst ook vaak zijn eigen tools op de PC die je ook voortdurend komen lastig vallen om 'maintenance' te doen op je PC of om bepaalde software te laten upgraden enz.

Kortom : kant-en-klare PC's zijn ideale huis-keuken-en-tuin computers om te surfen, te emailen en een documentje te maken. Geen aanrader om te kopen voor HD-video montage !!

Zo, veel plezier met je nieuwe montage PC !

Labels:

omhoog
686 users have voted.

Reacties

afbeelding van andre

Mooi overzicht Chris. Nog een paar aanvullingen:

USB3 is ondertussen standaard, maar een extra firewire kaartje zou er bij mij (en andere video anciens) ook nog in mogen.

Een straffe videokaart kan nooit kwaad, maar een minder straffe kaart met CUDA ondersteuning (als de montage SW dat accepteert) is voldoende, tenzij je naast een video liefhebber ook een fervent gamer bent die met de hoogste beeldkwaliteit en refrech rates de “vijand” wil verslaan…

Dat HHD niet de bottleneck vormt voor vlotte montage is al eerder bekend. Nochtans is er een nieuw gegeven dat wat aandacht verdient, Gezien de complexiteit van codecs steeds maar toeneemt, is het ondertussen mode geworden om via een  intermediaire codec (Canopus HQ, Prores HD, DNxHD,…) te monteren. De datarates die de HDD moet toeleveren zijn soms het tienvoudige en meer van wat in native nodig is. Op zich nog geen probleem als er voldoende RAM geheugen aanwezig is om te bufferen. Het wordt wel wast kritischer voor  multicam/multistream montages. Als er bv 4 (intermadiate converted) HD streams op de tijdlijn in real time (of sneller) moeten bekeken worden dan kom je bv met een 4x100 Mb/s (=50MB/s) datastream meestal in de miserie, zelfs met een moderne HDD, Een tweede of derde...disk is bij de hardliners dan ook geen uitzondering…  

Andre

omhoog
173 users have voted.